Yer Fıstığının Kısa Tarihçesi

09-08-2025 10:20
Yer Fıstığının Kısa Tarihçesi
Yer fıstığı, dünya çapında en çok tüketilen kuru yemişlerden biridir. Ancak bu sağlıklı atıştırmalığın kökeni, binlerce yıl öncesine dayanıyor. Yer fıstığının tarihçesi, keşfi ve dünya mutfaklarındaki yeri, sağlık açısından sunduğu faydalarla birleşerek, onu popüler bir seçenek haline getirmiştir.
Yer fıstığının kökeni, Meksika ve Güney Amerika'nın tropikal bölgelerine kadar uzanır. İlk kez MÖ 1500'lü yıllarda, yerli halklar tarafından yetiştirilmeye başlanmış ve Avrupa'ya 16. yüzyılda gelmiştir. Koloniyal dönemde, özellikle Afrika ve Asya'ya da yayılan yer fıstığı, ticaretin artmasıyla dünya mutfağının vazgeçilmezi haline gelmiştir.


20. yüzyılın başlarında, yer fıstığının sağlıklı yağlar ve protein kaynağı olarak tanınması, onu sporcular ve sağlıklı yaşamı benimseyenler için popüler bir seçim yapmıştır. 1920'lerin sonlarına doğru, yer fıstığı ezmesi de ilk kez Amerika'da üretilmiş ve hızla yayılarak dünya çapında sevilen bir ürün olmuştur.

Kaynakça:
https://nationalpeanutboard.org/news/history-peanuts-peanut-butter/

https://en.wikipedia.org/wiki/George_Washington_Carver

https://peanut-institute.com/about-peanuts/history-of-peanuts-consumption-affordability/



IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.